Jak vyrobit fejkové video?

Jak vyrobit fejkové video, ve kterém bude třeba Biden ohlašovat konec světa nebo Honza Tuna dělat reportáž o pejskovi s kočičkou, co pekli dort?

Je to opravdu jednoduché. Můžeš k tomu použít napříkladu službu Rask AI, která slouží k předabování videí. Stačí do ní nahrát video, vybrat si jeden z 60 jazyků, do kterého se má přeložit, chvíli to chroustá a pak se stane zázrak: vidíš původní video, kde všechny postavy hovoří svým hlasem, svou jedinečnou dikcí, ale v jiném jazyce. Dokonce zachová původní hudbu nebo zvukové efekty v pozadí.

Tuhle službu použijeme trošku jiným způsobem: místo překladu do cizího jazyka zvolíme jako cílový jazyk ten původní. Využijeme tak čistě schopnost klonovat hlasy a nahrazovat ve videu původní mluvené slovo za jiné. Přeložené dialogy poté v editoru nahradíme za vlastní text a je hotovo.

Služba Rask AI umožňuje předabovat až 3 minuty videa zdarma. Bohužel v bezplatném tarifu není funkce lip-sync, tedy synchronizace rtů s tím, co osoba říká. Nemusí to vadit, pokud nové dialogy napíšeš tak, aby se „trefily do pusy“ (tedy tak, jak opravdu dabing funguje). Nebo pusa není úplně jasně vidět v záběru, a tak dále. V ostatních situacích je synchronizace obrazu se zvukem docela žádoucí.

Jestli kvůli tomu nechceš platit tarif, lze k lip-syncu využít jinou službu (ovládání je složitější). Do ní nahraješ původní video, vygenerovanou zvukovou stopu z Rask AI, zase to necháš chvíli počítat a výsledkem je video, kde se pusa hýbe podle zvukové stopy. Problém je, že rozhýbá všechny pusy v záběru, což samozřejmě není žádoucí, ale je to docela vtipné 🙂